marți, 18 ianuarie 2011

POVESTEA COMPUTERULUI

Povestea computerului



Primul calculator automat a fost construit in 1945. Ocupa doua camere intregi si cantarea cat cinci elefanti, deoarece folosea 19 mii de tuburi electronice, fiecare avand dimensiunea unui pumn. In 1950, tuburile au fost inlocuite cu tranzistori micuti.
Primul calculator personal (sau PC) de succes a fost realizat in 1978 si era foarte scump.
Astazi, PC-urile pot fi gasite in scoli, birouri si locuinte in toata lumea. Mai mult, multe dintre ele sunt legate prin intermediul unei linii telefonice si a unui modem, intr-o retea numita Internet, cea mai rapida retea de comunicatii din lume.
            Toate calculatoarele transforma informatiile in serii de cifre si nu oricare cifre, ci doar in cifrele 0 si 1. Aceste serii de 0 si 1 sunt apoi stocate sub forma de semnale electrice, astfel: cifra 0 corespunde semnalului electric “inactiv”, iar cifra 1 semnalului electric “activ”. Folosind doar aceste combinatii de 0 si 1 (adica scrierea “binara”), calculatorul efectueaza calcule rapide, ale caror rezultate le transforma in cuvinte si imagini ce pot fi usor intelese de oameni. Odata cu evolutia calculatoarelor au evoluat si suporturile pe care se pastreaza informatiile obtinute cu ajutorul acestora: de la cartele perforate din carton, la disckete magnetice si acum la CD-uri ce sunt citite cu ajutorul laserului.
            Astazi calculatoarele sunt folosite in toate domeniile de activitate: in medicina, transporturi, constructii, telecomunicatii, industrie, administratie, cercetare etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu