marți, 18 ianuarie 2011

TOAMNA

                                      TOAMNA



            Mai întâi au fost câteva zile cu cer posomorat, cu nori plumburii si o ploaie rece si marunta ce au vestit sosirea toamnei. Au urmat noptile cu vant taios si rece , in care Regina Noptii a inceput sa fure putin cate putin din lumina zilei transformand-o in negura. Astfel, zilele au devenit mai scurte, iar noptile mai lungi si mai friguroase.
            Vantul a inceput sa dezbrace pomii de straiele lor frumos colorate si sa le astearna pe pamant intr-un covor multicolor. Florile isi scutura semintele care vor astepta pana la primavara, ca sa renasca in alte flori mai minunate.
            Intreaga natura se transforma, pregatindu-se de anotimpul cel mai rece: iarna. Ursul isi pregateste barlogul, vulpea – vizuina, veveritele isi umplu scorburile cu nuci si alune, pana si furnicile cara neobosite graunte si firimituri spre musuroiul lor. E o forfota neintrerupta peste tot. Pasarile calatoare pleaca spre tarile calde, iar cele cara raman credincioase acestor locuri isi intaresc cuiburile.
            Oamenii isi strang roadele muncii de peste an, roade pe care toamna le-a lasat prin vii, prin livezi, prin gradini, pe campuri. Gospodinele nu mai prididesc cu pregatirea conservelor pentru iarna. Hambarele si camarile se umplu de bunatati. In aer pluteste miros de gutui coapte.
            Toamna aduce cu ea schimbari in viata tuturor. Scolarii o asteapta cu emotie si nerabdare, ca la fiecare inceput de an scolar. Scolile ii primesc cu bratele deschise si pe cei mici si pe cei mari.
            Cu bucurii, cu emotii noi dar parca deja stiute, cu totii asteptam toamna, anotimpul belsugului. Bine ai venit, bogata si darnica toamna, bine ai venit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu