miercuri, 26 octombrie 2011

CE POVESTESC CARPATII…


Daca muntii ar putea vorbi limba oamenilor, atunci cu siguranta am afla cu totii mai multe despre trecut. Caci muntii, acesti uriasi statornici, sunt cei mai buni martori ai istoriei acestui pamant.
            Ei ne pot spune mult mai multe decat scriu cartile de istorie despre primii locuitori ai acestor meleaguri, despre formarea poporului nostru si despre luptele duse de acesta pentru a dainui pe acest pamant.
            Asa am afla, poate, cum si-au construit dacii cetatile – davele, cum le numeau ei -  si cum Burebista a unit toate aceste cetati intr-o singura tara: Dacia. Uniti fiind, dacii au putut tine piept dusmanilor.
Iar muntii au vazut multe lupte in care dacii, in frunte cu regele lor Burebista, iar mai apoi in frunte cu Decebal, au fost biruitori. Ne-ar putea spune muntii nostri cum osti imparatesti, trufase, ce se credeau nebiruite, au fost infrante de curajul si de inteligenta oamenilor acestor locuri. Si ei, muntii, au fost alaturi de acest popor incercat: au fost adapost si casa pentru daci, iar pentru strainii veniti sa ne cotropeasca au fost cand bariera de netrecut, cand capcana primejdioasa.
Muntii au fost si martorii infrangerilor dureroase, care nu au facut decat sa  intareasca dorinta oamenilor acestor locuri de a nu parasi pamantul pe care s-au nascut, de a-si pastra obiceiurile si traditiile stramosesti.
Tot muntii ne pot povesti cum Dacia s-a transformat in provincie romana si cum, de-a lungul a zeci si sute de ani, s-a format poporul roman, poporul nostru. Cum a rezistat apoi acest popor pe pamanturile din jurul Carpatilor, tot muntii nostri ne pot povesti cel mai bine.
Caci muntii i-au cunoscut si pe Mircea cel Batran si pe Stefan cel Mare si pe Mihai Viteazul, dar si pe fiecare ostean in parte, oricat de neinsemnat ar fi fost. Si pot povesti intamplari adevarate si nu legende, despre luptele purtate de romani cu toti cei ce voiau sa se faca stapani peste tara aceasta. Sau despre viata de zi cu zi a oamenilor, despre greutatile si bucuriile lor.
Intamplarile pe care ni le-ar putea spune muntii ar intari, poate, adevarurile din legende si ne-ar dezvalui in plus secrete pe care nimeni altcineva nu ni le-ar putea vreodata spune.
Din pacate insa, muntii nu vorbesc si secretele stiute doar de ei raman pe veci ascunse.
Si totusi, poate intr-o zi vom intelege limba muntilor si vom afla ce-si povestesc Carpatii... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu